Burgu i sigurisë së lartë në Koridhalos të Athinës do të zhvendoset në një bazë të vjetër të NATO-s në Aspropyrgos, Atikën perëndimore, sipas rekomandimit të një komiteti ekspertësh të porositur nga Ministria e Mbrojtjes së Qytetarëve.

Raporti nga Komiteti i Posaçëm për Transferimin e Burgut Koridhalos  ju dorëzua javën e kaluar Ministrit të Mbrojtjes së Qytetarëve Michalis Chrysochoid dhe Zëvendës Ministrit Lefteris Economyou.

Zona e propozuar përfshin rreth 9 hektarë dhe është vlerësuar të jetë më e përshtatshme për zhvendosjen e burgut kryesor të kryeqytetit, megjithëse siguria pritet të përmirësohet pas një seri shkeljesh në Koridhalos. Në këtë zonë është parashikuar ndërtimi i dy ndërtesave.

Transferimi i burgut të Koridhalos në Atika, afër Pireut, ishte një kërkesë e hershme e  banorëve dhe një nga premtimet parazgjedhore të kryeministrit Kyriakos Mitsotakis.

"American Convenience Stadium", siç konstatohet, plotëson kushtet e përcaktuara nga qeveria, dhe në veçanti është afër Athinës dhe gjykatave, dhe veçanërisht pranë një autostrade që lehtëson transferimin e të burgosurve, por edhe lëvizjen e zyrtarëve dhe të afërmve. Është gjithashtu afër Spitalit dhe ka ndërtesa të gatshme me standarde të larta sigurie që mund të përdoren nëse propozimi pranohet përfundimisht" thuhet në raportin e Komiteti i Posaçëm, i përbërë nga ekspertë të Policisë dhe Forcave të Armatosura.

Raporti prej pesë faqesh i komitetit do të studiohet nga udhëheqja e ministrisë dhe më pas do të kërkojë mënyra për të financuar projektin.

Fondi nuk është përcaktuar akoma, duke lënë të hapur edhe mundësinë e partneritetit publik-privat ose me fonde evropiane.

Afati kohor për ndërtimin e burgut është 3 vjet, dhe sistemet e sigurisë që do të instalohen janë ende në shqyrtim.

Raportohet se, këshillat e dhëna nga oficerët janë që të krijojnë një burg modern të bazuar në standarde ndërkombëtare dhe larg imazhit aktual të burgut Koridhalos.

/Ora News.tv/