Bujqësia intensive, me prodhim të lartë mund të jetë mënyra më e mirë për të plotësuar kërkesën në rritje për ushqim duke ruajtur biodiversitetin, thonë studiuesit.

Por studimi i tyre thotë se qasja ka kuptim vetëm nëse është e lidhur me më shumë shkretëtirë duke u kursyer parmenda.

Bujqësia intensive thuhet se krijon nivele të larta të ndotjes dhe dëmton mjedisin më shumë se bujqësia organike.

Megjithatë, ky raport sugjeron që në kundërshtim me perceptimet, ky nuk është domosdoshmërish rasti.

Rreth botës, shitjet e prodhimeve organike janë zgjeruar gjatë 20 viteve të fundit, pasi konsumatorët kanë blerë në idenë se qasja është e mirë jo vetëm për shëndetin e tyre, por edhe për të mirën e planetit.

Sidoqoftë, ky studim merret me këtë pikëpamje.

Hulumtuesit kanë matur kostot mjedisore - duke përfshirë atë që ata quajnë "eksternalitete", të tilla si emetimet e gazrave me efekt serë, plehrat dhe përdorimi i ujit - për të prodhuar një sasi të caktuar të ushqimit në fermat me rendiment të lartë dhe të ulët.

Duke punuar me shkencëtarë në 17 organizata nga e gjithë bota, ata analizuan informacionin nga qindra kërkime në katër zona të mëdha ushqimore - oriz aziatik, gruri evropian, mish viçi amerikan dhe qumështoret evropiane.

Ndërsa të dhënat në dispozicion janë të kufizuara, hulumtuesit kanë arritur në përfundimin se shumë sisteme me rendiment të lartë janë më pak të dëmshme për mjedisin dhe përdorin më pak tokë.

"Nëse ne jemi serioz për mbajtjen e shumicës së specieve me të cilat ndajmë planetin, do të duhet të përdorim më mirë tokën bujqësore që kemi tashmë në vend që të vazhdojmë të zgjerohemi", tha prof. Andrew Balmford, nga Universiteti i Kembrixhit.

"Dhe kjo do të thotë që ne duhet të përdorim me zgjuarsi bujqësinë me rendiment të lartë".

Autorët thonë se bota ka nevojë të zvogëlojë konsumin e mishit të viçit dhe ushqimeve të tjera me ndikim të lartë nëse duam të kemi një të ardhme të qëndrueshme, por ata besojnë se studimi i tyre tregon se prodhimi i këtyre materialeve me më pak tokë mund të jetë mënyra më e mirë për të mos dëmtuar natyrën dhe gjithashtu mund të kenë më pak kosto mjedisore sesa sistemet me rendimet të ulët.

Kur bëhet fjalë për bujqësinë blegtorale organike në Evropë, studiuesit zbuluan se për prodhimin e të njëjtit vëllim të qumështit, sistemet organike morën dy herë më shumë tokë dhe shkaktuan humbjen e së paku një të tretës së tokës sesa bujqësia konvencionale e qumështit.

"Në të gjithë sistemet e qumështit ne gjejmë se prodhimi më i lartë i qumështit për njësi të tokës në përgjithësi çon në një efikasitet më të madh biologjik dhe ekonomik të prodhimit", tha bashkautori i studimit Prof. Phil Garnsworthy, nga Universiteti i Nottingham,

"Fermerët e qumështit duhet të mirëpresin lajmin se sistemet më efikase kanë ndikim më të ulët mjedisor".

Një element kyç i këtij raporti është lidhja midis bujqësisë intensive dhe kthimin e tokës në shkretëtirë.

Sekretari i Mjedisit Michael Gove e ka bërë këtë ide një element kyç të reformave të propozuara për financimin e bujqësisë në Mbretërinë e Bashkuar në prag të Brexit. Prof Balmford mbështet qasjen.

/Ora News.tv/