8. Shkruani gjithçka që ju vjen në mendje.

John Duffy, një psikolog klinik dhe autori i një libri mbi edukimin e adoleshentëve thotë, "Për të ulur stresin, bëj shënime. Mendimet, situatat, marrëdhëniet me njerëzit, idetë e artikullit, i shkruaj dhe i jap strukturë gjithçkaje që më vjen në mendje. Ky proces krijues është me të vërtetë i dobishëm sepse harrojmë problemet, koka jonë bëhet e qartë, tensioni zbret. Pas kësaj, unë mund t'i shoh gjërat nga një këndvështrim tjetër. "


7. Të zgjedhësh përbërësit e një pjate që dëshironi të gatuani.

Psikoterapisti, shkrimtari dhe mësuesi Jeffrey Sumber përdor metoda të tilla për të përballuar stresin:

"Kur ndjehem në depresion, më pëlqen të ha. Por duhet të jetë ushqim i shëndetshëm ose një pjatë që kurrë më parë nuk e kam bërë . Kam kaluar shumë kohë nëpër dyqane, duke zgjedhur përbërësit. Pastaj, i pres me kujdes dhe e ha ushqimin ngadalë. Unë shpesh i publikoj rezultatet në Facebook në mënyrë që t'i bëj ziliqarë shokët e mi! "


6. Shtrëngoni të gjithë muskujt tuaj.

Psikoterapisti amerikan Kevin Chapman përdor metodën e relaksimit progresiv të muskujve që u zhvillua në vitin 1920.

Ideja është e thjeshtë: pas çdo tensioni të fortë, vjen një relaksim i fortë. Kjo do të thotë që ju të forconi muskujt tuaj për 10 sekonda dhe pastaj të përqëndroheni në ndjenjën e relaksimit për 20 sekonda.

Ka 200 ushtrime për të gjitha grupet e muskujve në total. Vetëm mos harroni t'i kushtoni vëmendje çdo grupi muskujsh.


5. Reagimi i saktë ose mos reagoni fare.

Psikologia Susan Krauss Whitbourne nuk e lufton stresin. Ajo ka një mënyrë të veçantë që e përsërit kur ajo përballet me një situatë stresuese. Ajo thotë, "Nuk mund ta ndryshoj situatën, por unë mund të ndryshoj reagimin tim."

Një reagim pozitiv në një situatë negative ndihmon në shmangien e stresit dhe madje edhe në marrjen e një eksperience nëse e trajtoni atë si një sfidë. Ju gjithashtu mund të mësoni nga gabimet tuaja.


4. Stop mendimeve tuaja.

Psikologu Martin Seligman rekomandon një metodë të lehtë dhe popullore që ndihmon në pastrimin e kokës.

Përplasni duart dhe bërtisni "Stop! Unë do të mendoj për këtë më vonë!

Përdorni truke të tilla për të ndaluar ciklin e mendimeve dhe për të shtyrë një problem për një kohë.

Pastaj, përpiquni të kaloni vëmendjen në një objekt të jashtëzakonshëm ose në stërvitje.


3. Shpenzoni kohë në hobin tuaj dhe gjërat që ju pëlqeni.

Psikoterapisti Amy Przeworski rekomandon që të kesh një periudhë kohore kur mund të bësh gjithçka që dëshiron.

 Lexoni, përgatituni, ushtrohuni, çfarëdo që të bën të lumtur. Asnjë punë, asnjë përgjegjësi, asnjë mendim negativ, nuk duhet të ketë asgjë që të bën të mërzitur.


2. Stimuloni nervat tuaja.

Toni Bernhard sugjeron një metodë të pazakontë, por efektive të bazuar në fiziologji.

Rrëshqitni buzët me gishtin tregues. Kjo lëvizje prek nervat e vendosura në sipërfaqen e buzëve që stimulon sistemin nervor parasympathetic dhe ju ndihmon të qetësoheni.


1. Provoni metoda të ndryshme klasike.

Sigurisht, ka mënyra klasike për të hequr qafe stresin që punon po aq mirë.

Për shembull, psikologia klinike dhe autorja e një libri që jeton me depresion Deborah Serani përpiqet t'i japë trupit të saj gjithçka që ka nevojë.

 "Unë përdor gjithçka që prek ndjenjat e mia. Për shembull, mund të rri në makinën time dhe të dëgjoj xhaz në radio, të pushoj në vaskë të nxehtë ose të shijoj çaj të shijshëm".

/Ora News.tv/