Një në tetë punonjës punon më shumë se 48 orë në javë, sugjeron analiza nga TUC, i parë nga Victoria Derbyshire e programit të BBC. Por disa kompani po eksperimentojnë për të parë nëse është e mundur të arrihet një ekuilibër më i mirë në punë dhe në jetë.

"Disa nga super heronjtë e kohës sonë, ata janë djemtë që thonë, 'punoj 90 orë, 100 orë, 120 orë,'" thotë drejtori i dizajnit të kompanisë Marei Wollersberger.

"Njerëzit i lexojnë ato shifra dhe thonë: Ky do të ketë sukses, etj. Por kjo nuk është e vërtetë."

Stafi në kompaninë e saj, të Design, në Londër, punon 4 ditë në javë, por paguhen sikur punojnë pesë ditë. Ditët e punës mbeten tetë orë.

Ajo thotë se ky është çelësi i suksesit të kompanisë - ato mund të jenë po aq fitimprurës, por me më pak orë, pasi punonjësit punojnë në mënyrë më efikase.

Në fakt, puna jashtë orarit zyrtar të punës nuk shihet si menaxhim pozitiv - kontrolloni nëse ka ndonjë gjë të gabuar nëse ndodh.

Kompani të tjera kanë hasur në vështirës për të përmbushur nevojat e klientëve pas lëvizjes së orarit zyrtar prej 6 orësh të stilit suedez.

Por punonjësi i "Normally Design", Basil Safwat thotë se javët e shkurtra nuk do të thotë të zgjasësh pesë ditë pune në katër dhe ai ka dashur të punojë më shumë orë vetëm dy herë në dy vjet në kompani

"Ka një inkurajim social që të siguroheni që ta përdorni atë ditë të pestë për vete dhe të mos bëni punë", thotë ai.

Zonja Wollersberger thotë: "Ne kemi parë njerëz që presin për tërë jetën e tyre për momentin e madh kur ata dalin në pension dhe pastaj kanë luksin për të bërë të gjitha gjërat që vërtet dëshirojnë të bëjnë për të përmbushur ëndrrat e tyre"

"Por ne kemi parë në disa raste që kurrë nuk ka ndodhur kjo pasi mund të sëmureni duke qenë më të vjetër atëherë".

Shëndeti mendor

Zyra e Statistikave Kombëtare të të dhënave të tregut të punës të analizuar nga TUC ka gjetur se 3,337,000 punonjës tani punojnë më shumë se 48 orë në javë, një rritje prej 250,000 që nga viti 2001.

Bamirësia e shëndetit mendor Mind thotë se bilanci i dobët i punës dhe i jetës mund të çojë në një gjendje të keqe mendore në vendin e punës, që i kushton ekonomisë në Mbretërinë e Bashkuar deri në 100 miliardë paund në vit.

100 punonjës në "Marketing Pursuit", në Glasgow, kanë punuar një javë katër-ditore që nga gjyqi i suksesshëm në 2016.

Ajo thotë se produktiviteti u rrit fillimisht me rreth 38%, duke u vendosur në rreth 30% gjatë vitit të kaluar, me qarkullim që u rrit nga 2.2 milionë në £ 5 milionë paund.

Drejtori i operacioneve, Lorraine Grey, thotë se kompanitë e tjera zgjedhin të punojnë me "Marketingun Pursuit" për shkak të mënyrës se si trajton stafin.

"Kultura në vendin e punës sjell rezultate më të mira, një performancë më të mirë, një forcë punëtore më të lumtur, kështu që normat tona të "mbajtjes" së punonjësve janë vërtet të larta. Mund të tërheqim talentin më të mirë", thotë ajo.

"Kur stafi ynë është në zyrë, ata janë shumë më produktivë, janë të fokusuar në atë që duhet të bëjnë, dhe duan të shijojnë atë fundjavë tre ditore çdo fundjavë dhe të mos shqetësohen për punën".

/Ora News.tv/